Fajtajellemző

Jellem:

A Maine Coont arckifejezése alapján általában morózus macskának tartják, de ez csak a külső. Barátságos, jó kedélyű és társaságkedvelő, megbízható temperamentummal rendelkező macskák.
A jól szocializált Maine Coon kitűnően viszonyul a gyerekekhez, ugyanez vonatkozik más kutyákra és macskákra is. A Maine Coon szeret hancúrozni, mindenre felmászni és játszani, de ha úgy érzi, képes nagyon békés és akár lusta macska is lenni, esténként élvezi, ha gazdája ölébe fekhet vagy csak a közelében lehet. Legtöbbjük szereti ha simogatják és babusgatják, és a heti egyszeri fésülés sem jelent neki problémát.
Néha elhangzik, hogy a Maine Coon mindenképpen igényli, hogy szabadon kijárjon a lakásból, de ez nem igaz. Ha kölyökkorától a benti léthez szokott, és biztosítják neki a megfelelő mozgásteret és játszási lehetőséget a lakásban, akkor nagyon boldog lesz. Mivel rendkívül alkalmazkodó fajta, jól érzi magát mind a tanyán, mind a városi lakásban.
A Maine Coon nem hangos, de kiereszti hangját, ha valamit el akar érni. Meglepő, de a legtöbb Maine Coon-nak lágy, visszafogott hangja van,
ami nem jellemző a hozzá hasonlóan nagy testű macskákra.


Küllem:


Test

A Maine Coon nagy testű macska, mellkasa széles, teste izmos.
Oldalról nézve teste négyszögletes, harmonikus benyomást kelt.
Tömzsi lábai általában közepes hosszúságúak. Mancsai nagyok és kerekek, lábujjai között szőrpamacsok látszanak. Farka hosszú. Nyaka közepes hosszúságú. A hímek minden szempontból nagyobbak és impozánsabbak, mint a nőstények, bár némelyik vérvonalnál a nőstények ugyanolyan nagy testűek. Ezek a macskák nagyon lassan fejlődnek, a négyéves kort is elérhetik, mire végleges testméretük kifejlődik.


Fej

A Maine Coon feje közepesen nagy, széles, pofája szögletes és közepesen hosszúkás. Pofacsontja szembetűnően széles. Az erős áll oldalról nézve egyenes vonalban áll az orral és a felső ajakkal.
Az orrvonal közepes nagyságú. Nagy fülei széles alapúak, végük hegyes, egymástól egy fülszélességnyire állnak. Kívánatos jellemzője a fajtának a hiúzhoz hasonló fülvégi szőrzet. Nagy szemei távol ülnek egymástól,
és nagyon kifejezők. Enyhén dőlnek a szemek, így a külső szemzug a fül felé mutat.


Szőrzet

A Maine Coon szőrfelépítése sűrű és nehéz, de lágy esésű. A vállakon rövidebb, mint a hátsó lábakon vagy hason. Kívánatos, hogy szép, telt gallérja legyen.


Színek

A Maine Coon-okat csak “természetes” színekben tenyésztik. Ezek: a fekete, a kék, a vörös, a krém, a teknőctarka és a kék krém, cirmos mintázattal vagy anélkül, fehér foltokkal vagy ezüst-fehér aljszőrzettel.
A cirmos minta lehet csíkos(makréla), pettyes és foltos(klasszikus). Bármilyen mennyiségű fehér szín megengedett ugyanúgy, mint a hófehér szín. A szemszín is lehet bármilyen – a hófehér vagy sok fehérrel rendelkező macskáknál a szem kék vagy két különböző színű is lehet (felemás szemszín). A fajtánál nem megengedettek a Távol-Keletről származó macskákra jellemző szőrszínek, ilyen a colorpoint, a burma vagy a tonkinéz színezet, a fahéj, az őzbarna, a csokoládé, és a lila.


Megjegyzés

– A Maine Coon eredetéről különféle történetek keringenek. Az is elterjedt már, hogy az első Maine Coon-okat mosómedvékkel való keresztezéssel állították elő, ezért van a cirmos példányoknak vastag, gyűrűzött farka.
Az ilyesfajta keresztezés genetikailag egyátalán nem lehetséges.
Egy másik, jól ismert történet szerint Coon, egy angol hajóskapitány vitte a hosszúszőrű macskákat Angliából az Egyesült Államokba.

– A Maine Coont természetes macskafajtaként tartják számon, éppen ezért más fajtákkal való keresztezése tiltott.


“Forrás: Esther Verhoef: Nagy macska enciklopédia, 2003”